top of page

Repertoire: tips voor Lode

Het bepalen van het repertoire behoort tot de verantwoordelijkheid en de artistieke vrijheid van onze dirigent. Niets moet ons echter beletten om suggesties te formuleren, om hem onze dromen te communiceren…

Ik doe alvast een voorzet.


Ik ben een grote fan van Franz Schubert al is hij niet echt een koorcomponist (hij verkiest de solo zanger, met piano, of ook dikwijls een combinatie van enkele solostemmen). Hij heeft niettemin ook voor koor geschreven. Er zijn ook bewerkingen van Lieder die een koor in haar repertoire zou kunnen opnemen.

Wat denkt u van Psalm 23?

of het prachtige An die Musik?


Een andere componist die zelden gezongen wordt door amateurkoren is Felix Menselssohn. Maar wie zou niet ontroerd zijn mocht hij ons deze Psalm 42 horen zingen?


Ik ben benieuwd naar jullie reacties en tips.


143 weergaven9 opmerkingen

9 comentários


Caroline Gijselinckx
Caroline Gijselinckx
07 de abr. de 2021

Goed idee.

Ik heb zelf ook nog een andere suggestie. Mijn peter, een kleinzoon van Jan Baptist Napolitaan Van Os (1847-1911), de stichter van de Gazet van Antwerpen en goed bevriend met Peter Benoît die toen directeur van de 'muziekschool' van de Stad Antwerpen was, heeft me een partituur gegeven van Zwölf KirchenChorGesänge mit Orgelbegleitung van Franz Liszt. De partituur is gericht aan P. Benoît, gehandtekend en van aantekeningen voorzien door Franz Liszt. Ik heb al eens geprobeerd om te zoeken of hier via internet opnames van te vinden zijn, maar niets gevonden. Ook mijn peter kent hier geen opnames van en heeft de stukken nog nooit uitgevoerd gehoord. We zouden het bijzonder fijn vinden moest ons koor ze ooit…


Curtir
Respondendo a

Mooi tip Caroline, wij nemen hem mee in onze middellange termijn planning.

Curtir

Een mooi Schubertconcert zou inderdaad een welkome afwisseling zijn voor al de prachtige oude muziek die we reeds brachten. We hebben op 2 mei 2010 een Schubertconcert gezongen in Koningshof te Schoten (ik heb daar nog het programma en alle partituren van)

Schubert heeft wel degelijk schitterende koormuziek geschreven. Zijn "Deutsche Tänze", zijn "Four Partsongs" en zijn "Gebet" zijn prachtige koorwerken. De koorbewerking van zijn liederen vind ik minder geschikt. Dit moet voor solist blijven anders missen ze hun uitwerking.

Het voordeel van zo een concert is dat men geen orkest nodig heeft, enkel een zeer goede pianist. Doen zou ik zeggen.

Curtir
Respondendo a

Dank voor deze tips Francis!

Curtir

Een romantisch concert mag er gerust ff bij, da's een mooie afwisseling met polyfonie en het klassieke repertoire, wat meer mijn ding is.

Vraag is......wanneer hé ?? 🤨

Groetjes 💋

Curtir

lieve.dup
lieve.dup
03 de mar. de 2021

die Deutsche Messe heb ik ooit gezongen met ons vroeger koor . Mag gerust want die vind ik ook zeer mooi.

Curtir

Lode Tooten
Lode Tooten
02 de mar. de 2021

😉 dat is dan genoteerd

Curtir
bottom of page