top of page

Armonia celeste

Het concept van Armonia celeste is geïnspireerd op Harmonice mundi libri V (Vijf boeken over de wereldharmonie)  uit 1619 van Johannes Kepler. Het gaat over de harmonie in de kosmos zoals Kepler die zag. In dat werk publiceerde Kepler zijn derde wet (1618) over de verhouding tussen de omlooptijden van de planeten en hun afstanden tot de zon.

Kepler neemt aan dat de planeten een toon, dat wil zeggen een wiskundige grootheid, afgeven bij het afleggen van hun banen.

 

Uitgaand van dit intrigerend idee presenteert Scala Vocale een concert met hemelse muziek in een mix van polyfonie uit de renaissance en sferische muziek van vandaag.

 

Centraal in het repertoire staat het magische 40-stemmige motet ‘Spem in alium’ van Thomas Tallis, gecomponeerd in 1571, het geboortejaar van Kepler. Het wordt ervaren als bovenaardse muziek die niemand onberoerd laat.

 

Sunrise Mass van Ola Gjeilo, voor het eerst uitgevoerd in 2008, is het hedendaagse antwoord op Spem in alium (‘Nooit heb ik mijn hoop op een andere gevestigd dan U, God’). 

Ola Gjeilo: “Ik wilde dat de muzikale reis van het werk zou evolueren van transparant en ruimtelijk naar iets aards en warm, als een metafoor voor menselijke ontwikkeling van kind tot volwassene, als een spirituele reis.”.

 

Rond deze twee werken weven wij composities van o.a. Henry Purcell, Robert Pearsall, Philip Glass en Howard Goodall.

 

De concerten gaan door in de Feestzaal van het Scheppersinstituut, Melaan te Mechelen op

  • zaterdag 25 mei om 20 uur (deuren: 19.30 uur)

  • zondag 26 mei om 15 uur (deuren: 14.30 uur)

 

Het gemengd koor Scala Vocale wordt begeleid door een strijkkwartet en twee piano’s. Het geheel staat onder de leiding van Lode Tooten.

 

De kaarten (20 euro) kunnen besteld worden via scalavocale@gmail.com

bottom of page