top of page

Armonia celeste

Het concept van Armonia celeste is geïnspireerd op Harmonice mundi libri V (Vijf boeken over de wereldharmonie)  uit 1619 van Johannes Kepler. Het gaat over de harmonie in de kosmos zoals Kepler die zag. In dat werk publiceerde Kepler zijn derde wet (1618) over de verhouding tussen de omlooptijden van de planeten en hun afstanden tot de zon.

Kepler neemt aan dat de planeten een toon, dat wil zeggen een wiskundige grootheid, afgeven bij het afleggen van hun banen.

 

Uitgaand van dit intrigerend idee presenteert Scala Vocale een concert met hemelse muziek in een reis vertrekkende van de polyfonie uit de renaissance naar sferische muziek van vandaag.

 

We zingen enkele renaissanceliederen (met o.a. het prachtige ‘If ye love me’ van Thomas Tallis) en gaan via de barok (Henry Purcell) en de 19de eeuw (Robert Pearsall) naar componisten van vandaag die zich hebben laten inspireren door Kepler en door de polyfonie (Gianpaolo Coral, Howard Goodall, Guido Morini). En ook Philip Glass doet mee!

 

Centraal in het concert staat de prachtige Sunrise Mass van Ola Gjeilo, voor het eerst uitgevoerd in 2008. 

Ola Gjeilo: “Ik wilde dat de muzikale reis van het werk zou evolueren van transparant en ruimtelijk naar iets aards en warm, als een metafoor voor menselijke ontwikkeling van kind tot volwassene, als een spirituele reis.”.

 

De concerten gaan door in de Feestzaal van het Scheppersinstituut, Melaan te Mechelen op

  • zaterdag 25 mei om 20 uur (deuren: 19.30 uur)

  • zondag 26 mei om 15 uur (deuren: 14.30 uur)

 

Het gemengd koor Scala Vocale wordt begeleid door een strijkkwartet en twee piano’s. Het geheel staat onder de leiding van Lode Tooten.

De kaarten (20 euro) kunnen gekocht worden aan de inkom.

bottom of page