top of page

Scala Vocale maakt al bijna 30 jaar muziek in Mechelen

Met een 'meezing' Messiah (G.F. Händel) vierden wij op 10 november 2023 de zeventigste verjaardag van onze dirigent Lode Tooten. We maakten er een benefietconcert van ten voordele van de ALS Liga. Met bijna 100 zangers (ca. 50 van Scala Vocale + ca. 50 uitgenodigde zangers) en 700 toehoorders in de prachtige Sint-Romboutskathederaal was een groot succes en een indrukwekkende belevenis!

 

In de voorbereiding van dit concert had het bestuur van Scala Vocale het engagement uitgedrukt om de volledige netto opbrengst van dit concert te doneren aan de ALS Liga. Het resultaat overtrof alle verwachtingen: het batig saldo van dit concert bedraagt 11.000 euro. 

Op dinsdag 12 december heeft Scala Vocale, in aanwezigheid van Burgemeester Bart Somers en Schepen van Cultuur Björn Siffer de cheque plechtig overhandigd aan de vertegenwoordiger van de ALS Liga.

Hieronder vind je de reportage van TV Mechelen van de plechtigheid op het Stadhuis van Mechelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koor in wording

Op 25 december vieren we elk jaar … het allereerste concert van Scala Vocale. Op die dag in 1993 geven drie bassen, twee tenoren, vijf alten en acht sopranen het beste van zichzelf tijdens een kerstconcert in de Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk op de Bruul. En zetten daarmee de toon voor ruim 25 jaar koormuziek van de bovenste plank in Mechelen.

Muziek in Mechelen: Scala Vocale

Koor in crescendo

 

Het kersverse kamerkoor neemt meteen een hoge vlucht. Op 22 december 1996 prijkt Scala Vocale op de eerste plaats van ‘De Gouden Ster’, een koorwedstrijd voor gevorderde koren in Lommel.

 

De concerten rijgen zich aan elkaar: kleine én grote projecten zoals het Te Deum van Charpentier, het Stabat Mater van Pergolesi, de Lucaspassie van Telemann en de Messiah van Händel. En dat in de mooiste kerken van Mechelen, zoals de Sint-Pieters-en-Pauluskerk en de Sint-Romboutskathedraal. In de Antwerpse Sint-Carolus Borromeuskerk zingt Scala Vocale twee jaar op rij de Paukenmesse van Haydn in het kader van de jaarlijkse artiestenmis.

Het eindejaarsconcert groeit uit tot een jaarlijkse afspraak. En ook in de paasperiode pakken we altijd uit met een mooi project. Daartussen beluister je Scala Vocale tijdens gelegenheidsconcerten in en rond Mechelen. Hou dus zeker de agenda in het oog.

Ondertussen vinden almaar meer koorleden de weg naar het repetitielokaal. Vandaag zijn dat er al meer dan 40. Word jij de volgende?

Muziek in Mechelen: Scala Vocale

Kwaliteit en plezier

 

Op 16 december 2018 vierde Scala Vocale zijn 25ste verjaardag met een integrale opvoering van Bachs Weihnachtsoratorium  – een indrukwekkend orgelpunt, maar géén slotakkoord.

 

Want Scala Vocale is een koor met een missie: samen streven naar kwaliteit en zo bijdragen aan een bloeiend Mechels muziekleven. Door samen te werken met muzikanten en solisten van topniveau, de lat hoog te leggen én vooral veel plezier te maken. Want dat is de beste garantie op een publiek dat elke keer weer met een glimlach naar huis gaat.

In maart 2019 zongen wij de Stabat Maters van d'Astorga en Pergolesi en in december de Petite Messe Solennelle van Rossini.

Corona betekende dat diverse concerten in 2020 en 2021 niet konden doorgaan. 

In april 2022 konden wij weer volop repeteren en concerteren met in april de Lukas Passion van Telemann, in mei onze deelname aan de viering 100 jaar Beiaardschool in Mechelen (werken van De Boeck en Bikkembergs) en in december het Magnificat van Vivaldi en Dixit Dominus van Händel. Tussendoor zongen wij nog voor een beperkt publiek de Zwölf Kirchenchorgesänge van Liszt en verzorgden wij de Artiestenmis in de Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

2023

Op 3 en 4 juni 2023 bracht Scala Vocale een uniek werk in het CC Mechelen: de suite ‘Annelies’ van de Engelse componist James Whitbourn (°1963). Het is een muzikale vertaling van het dagboek van Anne Frank (Annelies = de naam die zij bij haar geboorte in Duitsland kreeg), met gregoriaans, koralen, klassiek, klezmer, jazz en zelfs een smartlap. 

 

Met een 'meezing' Messiah (G.F. Händel) vierden wij op 10 november 2023 de zeventigste verjaardag van onze dirigent Lode Tooten. We maakten er een benefietconcert van ten voordele van de ALS Liga. Met bijna 100 zangers (ca. 50 van Scala Vocale + ca. 50 uitgenodigde zangers) en 700 toehoorders in de prachtige Sint-Romboutskathederaal was een groot succes en een indrukwekkende belevenis!

2024

Op 4 februari 2024 verzorgde Scala Vocale het bezinningsconcert naar aanleiding van Lichtmis in de Hanswijkbasiliek te Mechelen. Naast een ruime selectie uit Zwölf Kirchenchorgesänge van Franz Liszt zongen wij een reeks Marialiederen uit het brede klassieke en Vlaamse repertoire (Arcadelt, Caccini, Rachmaninov, Peter Benoit, August De Boeck, Jef Tinel, e.a.

 

bottom of page